Scurt istoric

Biblioteca IernutIn 1953, la 1 Martie, se infiinteaza Biblioteca Comunala Iernut cu un fond de 1946 de volume care provin din donatii facute de Biblioteca Raionala Ludus si Cooperativa de Consum Iernut. In 1967, cand se desfiinteaza biblioteca sindicala din cadrul Termocentralei, fondul de carte este donat in totalitate bibliotecii comunale. Ea are la aceasta data 10.325 de volume ii un numar de 1.100 de cititori.Ii este repartizat spatiul pe care il ocupa si azi in incinta Casei de Cultura: patru incaperi dotate cu mobilier corespunzator.

Intre 1975 – 1987 biblioteca a functionat cu program de unsprezece ore pe saptamana, bibliotecarul primind o indemnizatie infima. In mica masura era aprovizionata si cu carte.

In 1990 se face inventarierea bibliotecii si se scot din circulatie un numar de 12.500 volume care, fie erau deteriorate, fie erau scrise de sotii Ceausescu sau aveau oarecare legatura cu familia acestora. Masiva casare a scazut foarte mult numarul de carti. Acestea au fost foarte greu de inlocuit datorita lipsei fondurilor. Totusi, incet dar sigur, creste numarul volumelor si se imbogateste fondul de referinta al bibliotecii. Din pacate, scade cel al cititorilor. Marea majoritate este reprezentata de elevi si studenti care sunt obligati sa studieze materialele cerute de catre indrumatori, pe cand numarul iubitorilor cititului este destul de mic in comparatie cu perioada dinainte de 1989, cand cititul constituia „sarcina de partid”.

In prezent Biblioteca oraseneasca Iernut se imparte astfel: 3 sali cu acces liber la raft in care sunt depozitate carti din literatura universala si cele din clasele 0-9, iar o alta sala cuprinde literatura romana, publicatiile periodice, enciclopediile si dictionarele. Numarul total al publicatiilor depaseste 25.000 iar numarul cititorilor este de peste 500.

Important pentru utilizatori: este finalizat catalogul digital care cuprinde publicatiile din biblioteca.